Istra

0
419

 

istra

 

Iz Istre sa ljubavlju

Veličanstvenost jedne zemlje otkriva se u njenim spomenicima, kulturi, ljudima i tradiciji, ali i u aromatičnom blagu plodova koje nam nude priroda i zemlja – poput maslinovog ulja, tajanstevnih tartufa, karakternih sireva i pršuta, postojanih vina i izvornih rakija. I upravo tu, u netaknutoj prirodi koja nudi izdvojeni svet mira i opuštanja, nalazi se srce i duša Istre.

istra3

Većina ljubitelja pisane reči, opisujući kuhinju Istre, koriste reči poput ‘harmonija, simfonija, fuzija, gastronomski užitak, misterija, uzbuđenje, lepota’… Ali, sve one nisu dovoljne da opišu čaroban ukus fritaje sa divljim šparugama koje rastu isključivo na ovom podneblju ili sočnog boškarina takođe karakterističnog za istarsko područje, da ožive ukus mineštre, rolovanog lista punjenog škampima ili bifteka u belom sosu od tartufa za koje se smatra da imaju afrodizijačke moći. A upravo tu, u severo-zapadnoj Istri, gospodin Đankarlo Zigante našao je naveći tartuf na svetu koji, sa svojih 1,31kg, ulazi u Ginisovu knjigu rekorda! Zato se svake godine, na dan otkrića najvećeg svetskog tartufa – 12. novembra, u restoranu Zigante održava gala “Ginis večera”, na kojoj se predstavljaju nova jela na bazi tartufa i smele kombinacije jela i vina koje valorozuju ovaj proizvod. Imali smo sreću da posetimo ovog najvećeg hrvatskog proizvođača tartufa, i osim u siru, puteru, njokama, sladoledu ili sufleu sa tartufima, uživamo i u specijalnim rakijama napravljenim od ove dragocene i retke pečurke. Zato, ako se ikada gladni nađete u ovom kraju sveta, posetite konobe Buščina, Stari podrum, A casa i Pepenero i vaš odonos prema hrani potpuno će biti promenjen! 

 

istra1

Osim na ovu podzemnu gljivu, koju pronalaze specijalno dresirani psi i to samo na teritoriji Istre, Italije, Francuske, a u skorije vreme i Srbije, Istrani su ponosni i na svoje ekstra devičansko maslinovo ulje. U čuvenoj knjizi “Flos Olei” koja se naziva i “Biblija maslina”, predstvljena su najbolja maslinova ulja iz celog sveta, a među njima i 43 iz Hrvatske – i svih 43 iz Istre! 

Ali, Umag, Buje, Savudrija, Grožnjan, Momjan, Novigrad i ostali predstavnici severeo-zapadne Istre imaju da ponude još mnogo toga osim prvoklasnog gastronomskog doživljaja. Razuđeni Jadran osvežiće sve njegove posetioce, stenovite plaže pružiće potrebnu dozu avanture, a zimzeleno drveće daće utočište svima koji žele da pobegnu od moćnoga sunca. Pogled na bujne vrtove i divlju prirodu sa svojom suptilnom kombinacijom boja ili živopisnost arhitekture mnogih srednjevekovnih gradova, daće i onima koji nisu ljubitelji plaža materijala za razmišljanje i uživanje.

 

istra2      istra4

 

Nešto intimniiji boravak može biti obogaćen vrhunskom trpezom, autohtonim vinskim sortama Malavazija i Teran, ali i biskom – specifičnim istarskim dižestivom. Ako niste vični enolozi i ne znate čime da “zalijete” svoj obrok, odlučite se za domaće proizvođače Kozlović, Degrassi, Cuj ili Roxanich i nećete pogrešiti! Jer, u vinu je istina, a u onom prvoklasnom krije se još mnogo toga!