Iris
IRIS – NEW BALCAN CUISINE
Food flow i wine flow, uz vrhunske kuvare i somelijere, do skora smo mogli da iskusimo samo u Njujorku. Od skora – i u Sarajevskoj. U Irisu.
U klasičnom saloncu sa četiri sobe smestilo se svega nekoliko stolova. Neki za manje, drugi za više ljudi, ali svi sa zabranom pušenja kako bi se naša čula usresredila na gastronomski užitak. Ali, ni do pušačke krize neće doći jer u sobi na ulazu postoji community sto za sve one koji hoće da naprave pauzu između zalogaja i obogate je niktinskom aromom. A za tim stolom uvek će biti neko od domaćina, da pokerene konverzaciju među strancima i učini da se osćate kao kod kuće. Ja sam se ostila kao kod kuće već posle penušavca dobrodošlice.
A kada sednete, očekuje vas sled od 8 jela. Ne možete birati između njih jer – sve ćete ih dobiti. Možete birati samo između vegeterijnskog i nevegeterijnskog obeda. I to su jedine dve cene među kojima možete odlučivati kada je hrana u pitanju. Što se pića tiče, znalci vam mogu donositi po čašu vina specijalno osmišljenu uz svak jelo (wine flow) ili možete naručiti vino na flašu koje se plaća po kvalitetu istog. Svi ostali napitci, vode, kafe i slično, idu na račun kuće. A i ko bi došao na ovakvo mesto da pije kafu?
Još jedna autentičnost Irisa je što su sve namirnice koje se koriste u jelima autohtonog porekla i mahom ogranske. Isto važi i za posuđe, koje je sve delo domaćih dizajnera i proizvedeno u veoma ograničenom broju. Tako da, kome je bitno, ješće iz unikata. Srpskog.
Uz svako novo jelo i svako novo piće, stolu će vam prići somelijer ili kuvar da sa njim razmenite imepreisje i ukažete na potencijalne nedotatke. I da ih ima, probelma nema, jer se svaki meni u Irisu zadržava samo mesec dana. Posle toga – Jovo nanovo. Kako kažu vlasnici, njima je i cilj da imaju odabranu i sigurnu klijentelu, koja će doći jednom mesčno, dinamikom kojom se menja i meni.
Pri kraju večeri, kao dižestiv dobili smo liker od maline, takođe na račun kuće. Volim što se ova reč ponavlja.