Mećavnik

0
362

 

mecavnik

 

San na javi

Između Zlatibora i Tare, kod Mokre Gore u opštini Užice, iznikla je prava umetnička Meka. Na brdu Mećavnik, najpoznatiji Srbin u svetu Emir Kusturica, podigao je filmsku i beomsku oazu – etno selo „Drvengrad”. Kao što i sam Kusturica kaže: „Izmislio sam grad koji izgleda kao da se u njemu uvek živelo. A nije nikad!”

Kao i u svakom pravom selu, u njegovom centru nalazi se popločan trg okružen brvnarama. Brvnare su autentične i prenete, neke iz užičkih krajeva, a neke iz Republike Srpske, i vidu skeleta postavljene na kamene temelje. U svakoj od njih nalaze se sadržaji karakteristični za grad: galerija, biblioteka, bioskop, poslastičarnica, nacionalni restoran, prodavnica narodne radinosti i crkva posvećena Svetom Savi. Takođe, postoje apartmani i sobe, ukupnog kapaciteta od 100 ležajeva, opremljeni ručno rađenim nameštajem i unikatnim enterijerom. A za one koji ipak ne mogu potpuno pobeći od modernog načina života, tu su i sala za sastanke, fitnes i sportska sala, zatvoren bazen, tursko kupatilo i „wireless” konekcija. Za svačiji ukus po nešto!

mecavnik2

Ulice u selu dobile su imena po svetski poznatim ličnostima, pa tako možete prošetati do Ive Andrića, Ernesta Če Gevare, Dijega Maradone, Miodraga Petrovića Čkalje, Felinija, Bergmana, pa čak i Novaka Đokovića. Osim u rustičnim ulicama, ovde možete uživati i u dugim šetnjama prirodom, u planinarenju, izletima na Šargansku osmicu, Perućac ili Taru, a od skoro i u skijanju na obližnjim stazama. Jedino što na Mećavniku sigurno ne možete dobiti su koka-kola, sparjt i drugi instant proizvodi, ali zato se možete preporoditi uz prirodne sokove, domaće rakije ili hladno točeno pivo!

mecavnik1

Kao i Sveti Stefan u Crnoj Gori, Drvengrad je dobio status grada-hotela sa četiri zvezdice, dok je Filip Rotije, stručni član briselske Fondacije za arhitekturu, ovo Kusturičino graditeljstvo proglasio najboljim arhitektonskim ostvarenjem u protekle tri godine u Evropi! Osim turista i ljubitelja prirode, ovde se okupljaju i mnogi velikani kinematografije, muzike ili sporta, pa je januar rezervisan za „Kustendorf film festival”, a jun za proslavu „Zavičajni dani”.

Izgradnja Drvengrada započela je 2002. godine specijalno za snimanje filma “Život je čudo”, ali je ovo etno selo postalo mnogo više od filmskog seta. Postalo je mesto hedonizma i relaksacije, gde možete uživati u kupusu, kolenici, tulumbama i baklavama, umetnosti, sportu, ali i čašici razgovora sa Džoni Depom ili Maradonom. Izgleda da nije samo život čudo. 

I Drvengrad je!